We staan bekend om onze eigen ruim 100 soorten lekkere thee.
We hebben door onze “Kainstobbe High Tea’s” ervaring in Wildervanksterdallen een mooi en lekker thee assortiment opgebouwd.
We kopen onze thee in bij een klein en oud familie bedrijf in Duitsland. Zij bestaan al sedert 1887.
Duitse thee cultuur anders is dan de Nederlandse en daarom worden onze melanges naar Hollands genot aangepast.
De pure “singel” theesoorten zijn zoveel mogelijk biologisch. (Een “pure” bijvoorbeeld “ASSAM” heet “SINGEL”, maar doe je er een bijvoorbeeld een rozenblaadje doorheen, dan is het een “MELANGE”)
Thee verkoop
Van alle theeën hebben we altijd wel wat in de kast staan, en die kunt u hier dan kopen.
Omdat het eigen thee soorten zijn, kunt u deze in Nederland niet kopen.
Onze theeën zijn ook wel te koop op ons oude adres nu “Tante Tally” en natuurlijk bij onze dochter Janneke “Jipsingerhof”.
Thee cultuur
Thee wordt wereldwijd geplukt van één soort stuik : de Camelia Sinensis en deze wordt wel 1,2 tot 1,5 meter hoog en dat wordt weer bepaald door de theecultuur in het land.
Door de verschillende groeiwijzen: Op bergen, op vlak land, op verschillende grondsoorten en bemestingen, door verschillende zon en regen klimaten en noem maar op, ontstaan verschillende smaakafwijkingen in de bladeren.
Ook zijn plukwijzen belangrijk. Het topje van een nog zachte groene takje met 1 knop en 2 blaadjes word handmatig telkens geplukt voor de sublime en duurdere theesoorten. Maar gaan ze dit machinaal doen met bijv een handmatige of zelfs al met de benzine motor heggenschaar, wat heden door de grote vraag naar thee en arbeidsintensieve en kinderarbeid regels vaker zal gaan plaatsvinden dus ook wee de smaak zal beïnvloeden.
Daarna volgt het droogproces en het maken van het eindproduct. Dit zijn veelal cultuur, landinvloeden en ook per plantage “eigen” processen en zo ontstaan voor ons de verschillende soorten thee
De volksmond heeft echter veel misvattingen over “Thee” Dus thee is gemaakt van één struik. Dus alle andere soorten “thee”is eigenlijk geen “thee” maar kruiden, vruchten, bloemen, planten etc. aftreksels
Rooibos genoemd naar Afrikaanse struiken met “rode” takjes, Honeybush naar honingzoete takjes struiken en zoethout, je raad het al van zoet smakende struikhout
Gele, witte en groene Thee
In het voorjaar worden als eerste de eerste pluk – vaal binnen een zeer kort cultuur gebonden “zeer kort tijdsvak” – geplukt , omdat dan de voedingsstobben uit de bodem naar het blad nog niet op gang gekomen is en dus alleen door “water” groeit “witte thee”genoemd en is dus superclean van stoffen. Daarna zal de sapstroom ook alle ander en de rond zittende stoffen opnemen en dan krijg je “Groene Thee”
Zwarte Thee
Wanneer in het najaar het blad “verherfst”op de grond valt en bruin wordt en verteerd, dan ontstaat door inwerking van zuurstof (lees “oxidatie”) en door fermentatie (Fermenteren is een chemische verandering in natuurlijke producten. Deze komt tot stand door schimmels of bacteriën die het fermentatieproces in gang zetten. Bij de productie van veel dagelijks genuttigde voeding wordt fermentatie toegepast.) onze bekende “Zwarte thee”. Maar omdat we dan te lang moeten wachten op thee, wordt dit bespoedigd door de theeplantpuntjes – Tea Tippy- het hele jaar door te plukken en op een kunstmatige wijze het “herfstproces” na te bootsen in vochtige en droge en ook vaak uit het zonlicht bestaande droogruimtes, welke dan weer per plantage en land anders gedaan word.
Pure theesoorten
Assam thee is afkomstig uit het district Assam in India. Er zijn enige tientallen Assam smaken, elke plantage heeft zo “zijn” eigen Assam thee
Ceylon thee is afkomstig uit Ceylon (Sri Lanka). Soms zelfs genoemd naar een bepaalde streek op Ceylon, zoals Candy.
Darjeeling is een zeer gewaardeerde thee uit de streek Darjeeling in India, aan de voet van de Himalaya. Darjeeling First Flush: De eerste pluk van de Darjeeling thee van het jaar geldt als de ‘champagne’ onder de theesoorten. De fijne met de hand geplukte eerste twee topblaadjes geven deze de lekkerste zachte smaak. Het is ook een van de duurste thees, die elk jaar in mei wordt ingevlogen.
Earl Grey is een mengsel van zwarte thee, op smaak gebracht met een tropische vrucht, bergamot.
Gele thee is de meest zeldzame thee, het productieproces wordt streng bewaakt, vermoedelijk een licht geoxideerde thee van jonge theeknoppen.
Groene thee is niet geoxideerde, gestoomde theeblaadjes dus alleen geplukt en gedroogd
Honeybush thee is en Afrikaanse thee en is een andere struik dan Rooibos
Jasmijnthee is een heel bekende vorm van groene thee waar jasmijnbloesem toegevoegd werd.
Lapsang souchong deze thee wordt gedroogd boven een vuur van eiken en naaldhout, wat een sterke rooksmaak aan de thee geeft.
Macha thee de thee voor de speciale Chinese ceremonies Het speciaal geselecteerde jonge groene bladeren wordt en gedroogd en met speciale stenen vijzels gemalen tot poeder, dus drink je thee met het hele blad
Oolong dit is half geoxideerde thee en bevat daardoor minder cafeïne.
Ostfriesland Tee is een melange van alleen sterke Assam theeën. De thee wordt gedronken met melkroom om de zwartbittere smaak enigszins weg te nemen. Ooit ontstaan uit de VOC tijd rond 1750
Pu-Erh thee dit is de enige gefermenteerde thee. Een thee die tevens jaren bewaard kan worden, tot meer dan 50 jaren.
Rooibos thee is een Afrikaanse thee van de takken van rood hout struiken
Vruchten- en kruiden thee : Dit zijn pure theeën waar geen “Bladthee” in zit
Witte thee is niet geoxideerde, meestal alleen gedroogde theeblaadjes binnen een korte termijn na de winter te plukkek jonge theeknoppen. Bevat daardoor totaal geen hulpstoffen uit de bodem en daarom de zuiverste pure thee
Zwarte thee is de in Nederland meest gedronken thee. Deze thee is volledig geoxideerd.
Sommige soorten hebben per land vaak een klassen aanduiding
In Assam zijn de belangrijkste theeklassen
FP = (Flowering) bloemige pekoe
OP = orange pekoe,
P = pekoe
PS = pekoe souchong
S = souchong
F = “F”irst = eerste pluk. Vaak staat de pluk volgwijze er achter 1,2,3 pluk
T = Tippy
BOP = gebroken orange pekoe;
FOP = bloemige orange pekoe;
TGFOP = toppige gouden bloemige orange pekoe;
BOP= gebroken orange pekoe;
FOP = bloemige orange pekoe;
FTGFOP = fijnste toppige gouden bloemige orange pekoe.